Vidareutveckling i kajakkunskap

with Inga kommentarer

rollGenom hela utbildningen till fjäll- och äventyrsledare bygger vi ständigt vidare på tidigare kunskap. Därför genomförs alla momenten stegvis för att på så vis snabbare kunna tillgodogöra oss en högre kunskapsnivå. På samma vis är det med paddlingen. Sedan kursstarten i augusti har vi fått pröva såväl kanadensare som havskajak. Vi har fått lära oss olika styrtekniker och hur man genomför självräddning såväl som kamraträddning. Vi har fått lära oss hur det är att ligga upp och ner i en kajak och hur vi tar oss ur om olyckan är framme.

All denna kunskap har slutligen lett oss fram till detta. Eskimåvändning och handroll i forskajak. Detta är ytterligare ett steg i trappan mot certifiering enligt European Paddle Pass (EPP). Tre dagars träning i Älvdalens Simhall som ska komma att utgöra grunden i vår fortsatta utbildning mot forspaddling i höst.

Huvudinstruktör Dennis Franzén förevisar för oss vad vi ska träna på. Först visar han hur slutprodukten ska komma att se ut med paddel i hand för att därefter visa hur det ser ut utan paddel; en så kallad handroll.

roll4

 

Genom att bryta ner momenten i steg från grunden lär vi oss hur vi ska röra såväl höft, huvud och armar som en enda rörelse för att underlätta rollen och därmed inte behöva lägga för mycket kraft i rollen. I slutändan handlar det om teknik och precis som i så mycket annat hänger det på höften.

Därefter kommer det till oss att börja. Innan vi ens kommer i vattnet måste kajerna ställas in…

 

 

Efter en hel del träning på handroll invid bassängkanten börjar vi hjälpa varandra och assistera vid roll med paddel. Vi får prova olika typer av paddlar och olika tekniker såsom extended roll där man förskjuter greppet om paddeln och greppar paddeln längst ut på det ena paddelbladet istället.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi fortsätter att träna och slutligen börjar det släppa för var och en. Vissa sätter övningarna redan första dagen medan andra (däribland undertecknad) behövde lite längre tid på sig. Men i slutändan har alla greppat konceptet och vi känner oss alla otroligt stolta att gå ur ytterligare ett utbildningssteg med vetskap om att vi nu kan mer än när vi klev in i utbildningen.

Nu vidare mot nya äventyr!

/ Mats Goldberg

Share on FacebookShare on Google+Share on TumblrTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest